Δρασεισ
Image gallery image
Image gallery image

Στο σχολειο υλοποιουνται πραξεις ΕΣΠΑ:

ΧρΗσιμοι ΣΥνδεσμοι

«1922. Εκατό χρόνια μετά»

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της Περιφερειακήςς Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αφιέρωμα για… τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή 1922 -2022!

Θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν οι μαθητές την πορεία του ελληνισμού κατά την εκδίωξή τους από την Ανατολία και δώσαμε στη δράση αυτή, έναν τίτλο αντιπροσωπευτικό:

‘’ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ‘’

Η προσέγγιση του θέματος έγινε πολύπλευρα!

Αρχικά, διαβάσαμε και βρήκαμε πληροφορίες σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμών και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οργανώσαμε υλικό σε ένα PowerPoint δίνοντας έμφαση στο… ΠΩΣ επηρέασαν οι Έλληνες της Μ. Ασίας ολόκληρο τον ελληνισμό όταν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Γράψαμε ομαδικά ένα ποίημα αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στα συναισθήματα, που σκιαγραφήθηκαν στο πρόσωπο και την ψυχή τους. ( Όπως… πόνος για την εγκατάλειψη της Πατρίδας, καθώς και φόβος κι αγωνία για το αν και πώς θα επιβιώσουν!)

Δημιουργήσαμε εικαστικές εικόνες της καταστροφής της Σμύρνης.

Και τέλος σε ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, ντυμένο με μια ανατολίτικη μουσική φόρμα, εντάξαμε τη ζωή των πόλεων της Ανατολίας, πριν την απόφαση της ανταλλαγής πληθυσμών και βεβαίως μετά την εγκατάστασή τους στην μητέρα Ελλάδα. Το Φως του Ελληνισμού εκδιώχθηκε αλλά δεν έσβησε. Συνεχίζει να υπάρχει και να ανδρώνεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας ως Νέα Σμύρνη… Νέα Μουδανιά … Νέα Χαλκηδόνα…Με ισχυρό μήνυμα: Συγχωρέσαμε αλλά δεν ξεχάσαμε… Ευχόμαστε την ειρήνη των λαών!!!!